تأثير الاضافة الارضية لمنقوع المخلفات العضوية ورش المجموع الخضري لشتلات الليمون الحامض بحامض السالسيليك في نموها الخضري
Abstract
نفذت التجربة في مشتل كلية الزراعة ـ جامعة الكوفة للفترة من 2013- 2015 لدراسة تأثير الاضافة الارضية لمنقوع المادة العضوية المنتجة من مخلفات الرز بمستويات 250 ، 500 مل.شتله-1 لتربة شتلات الليمون الحامض صنف محلي المطعمة على اصلي النارنج وفولكا ماريانا و رش المجموع الخضري بحامض السالسيك بتركيز 10 ملغم.لتر-1 بشكل منفرد وبشكل توليفة منهما في صفات النمو الخضري لها. أظهرت النتائج وجود تأثير معنوي للاصل المطعمة علية الشتلات بتفوق المطعمة على اصل فولكا ماريانا في صفات النمو الخضري المتمثلة بارتفاع الشتلة وعدد الاوراق الجديدة والوزن الطري والجاف للمجموع الخضري والكلوروفيل الكلي والوزن الجاف . كما اظهرت النتائج تفوق المعاملة 250 مل.شتله-1 من منقوع المادة العضوية compost tea (اضافة ارضية )+ الرش ب 10 ملغم.لتر-1 حامض السالسيليك في هذه الصفات . اظهرت معاملة التداخل بين اصل فولكاماريانا والمعاملة 250 مل.شتله-1 من منقوع المادة العضوية compost tea (اضافة ارضية )+ الرش ب 10 ملغم.لتر-1 حامض السالسيليك تفوقا معنويا في جميع الصفات على المعاملات الاخرى..
Downloads
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Kufa Journal for Agricultural Sciences is licensed under the Creative Commons Attribution 4.0 International License, which allows users to copy, to create extracts, abstracts and new works from the Article, to alter and revise the Article, and to make commercial use of the Article (including reuse and/or resale of the Article by commercial entities), provided the user gives appropriate credit (with a link to the formal publication through the relevant DOI), provides a link to the license, indicates if changes were made and the licensor is not represented as endorsing the use made of the work. The authors hold the copyright for their published work on KJAS website, while KJAS responsible for appreciate citation for their work, which is released under CC-BY-4.0 enabling the unrestricted use, distribution, and reproduction of an article in any medium, provided that the original work is properly cited.