الفعالية التثبيطية لمستخلصات الأوراق الجافة للمورنجا Moringa oleifera Lam.
Abstract
هدفت الدراسة تأثير المستخلصات المائية والايثانولية والميثانولية لأوراق المورنجا Moringa Oleifera (lam) على ثلاثة أنواع من البكتريا اثنان منها سالبة لصبغة كرام هي (Gr-ve) Escherichia coli وPseudomonas aerugnosa والأخرى موجبة لصبغة كرام (Gr+ve) هي Staphylococcos aureus. قدرت الفعالية المضادة للبكتريا وفق طريقة الانتشار في الآكر. أن المستخلص الميثانولي لأوراق المورنكا الجافة غير منزوعة أو منزوعة الدهن أعلى نسبة للتثبيط لجميع أنواع البكتريا الموجبة والسالبة لصبغة كرام قيد الدراسة. ولم يكن للمستخلص المائي لأوراق المورنجا الجافة غير منزوعة الدهن أي تثبيط لجميع البكتريا المختبرة، بينما كان للمستخلص المائي لأوراق المورنجا الجافة منزوعة الدهن تأثير مثبط بالتركيزيين العاليين.
Downloads
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Kufa Journal for Agricultural Sciences is licensed under the Creative Commons Attribution 4.0 International License, which allows users to copy, to create extracts, abstracts and new works from the Article, to alter and revise the Article, and to make commercial use of the Article (including reuse and/or resale of the Article by commercial entities), provided the user gives appropriate credit (with a link to the formal publication through the relevant DOI), provides a link to the license, indicates if changes were made and the licensor is not represented as endorsing the use made of the work. The authors hold the copyright for their published work on KJAS website, while KJAS responsible for appreciate citation for their work, which is released under CC-BY-4.0 enabling the unrestricted use, distribution, and reproduction of an article in any medium, provided that the original work is properly cited.