تأثير حقن بيض الدجاج بمستويات مختلفة من الكارنتين L-Carnitineعلى طول وعرض الزغابات وعمق خبايا لايبركن لأجزاء الأمعاء الدقيقة لفروج اللحم
Abstract
أجريت هذه الدراسة في مفقس شركة الأنوار للدواجن في محافظة بابل بهدف بيان تأثير التغذية المبكرة بحقن بيض التفقيس (IOF)In Ovo Feedingبمستويات مختلفة من محلول L-Carnitine على طول وعرض الزغابات وعمق خبايا لايبركن لاجزاء الامعاء الدقيقة لفروج اللحم.إذإستخدم بيض من قطيع أمهات Ross 308 وبعمر 33 أسبوع,قسم البيض على خمس مجاميع بواقع 60 بيضة لكل معاملة وكما يلي = T1 معاملة سيطرة سالبة من دون حقن البيض,T2 معاملة سيطرة موجبة حقنت بالماء المقطر المعقم فقط,T3,T4,T5 معاملات حقن البيض بمحاليل L-carnitine وبتراكيز5%و7%و9%على التوالي بعمر 17.5يوم من الحضن تم اجراء الحقن بعد عملية الفحص الضوئي للبيض .ثم ربيت الأفراخ الفاقسة للمدة من 2015/09/29 لغاية 2015 /11/2
Downloads
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Kufa Journal for Agricultural Sciences is licensed under the Creative Commons Attribution 4.0 International License, which allows users to copy, to create extracts, abstracts and new works from the Article, to alter and revise the Article, and to make commercial use of the Article (including reuse and/or resale of the Article by commercial entities), provided the user gives appropriate credit (with a link to the formal publication through the relevant DOI), provides a link to the license, indicates if changes were made and the licensor is not represented as endorsing the use made of the work. The authors hold the copyright for their published work on KJAS website, while KJAS responsible for appreciate citation for their work, which is released under CC-BY-4.0 enabling the unrestricted use, distribution, and reproduction of an article in any medium, provided that the original work is properly cited.