طريقة محورة لتصنيع جبن الموزريلا
Abstract
يعد جبن الموزريلا من الأجبان الطرية غير المنضجة ويصنع تقليديا باستخدام حليب الجاموس حيث يمتاز الجبن المصنع باللون الأبيض الناصع والتمليح الخفيف والقوام الناعم وكذلك بخاصية التمدد والمطاطية. وتعزى هذه المواصفات الخاصة بهذا المنتج الئ فعل حامض اللاكتيك على الباراكازين الثنائية الكالسيوم و تهدف الدراسة الئ اختزال وقت تصنيع جبن الموزريلا مقارنة بالطريقة التقليدية التي تستغرق كثيرا من الوقت. وذلك باستخدام الحامض العضوي ( حامض الستريك ) والمنفحة بكمية قليلة. كما شملت الدراسة على دراسة التركيب الكيمياوي للجبن المصنع وكذلك مواصفات الحليب المستخدم في الصناعة بالاضافة الى اجراء التقيم الحسي من قبل اساتذة ذوي اختصاص وقد تم استخدام الجبن الناتج في عمل البيتزا.
Downloads
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Kufa Journal for Agricultural Sciences is licensed under the Creative Commons Attribution 4.0 International License, which allows users to copy, to create extracts, abstracts and new works from the Article, to alter and revise the Article, and to make commercial use of the Article (including reuse and/or resale of the Article by commercial entities), provided the user gives appropriate credit (with a link to the formal publication through the relevant DOI), provides a link to the license, indicates if changes were made and the licensor is not represented as endorsing the use made of the work. The authors hold the copyright for their published work on KJAS website, while KJAS responsible for appreciate citation for their work, which is released under CC-BY-4.0 enabling the unrestricted use, distribution, and reproduction of an article in any medium, provided that the original work is properly cited.