تأثير بعض مستخلصات الطحالب في تثبيط نمو الفطر Fusarium solaniالمسبب لمرض العفن الجاف
Abstract
أجري هذا البحث لتقويم فاعلية مستخلصات الهكسان والماء الحار والبارد لاربعة أنواع من الطحالب هي Oscillatoriairrigua وmixed (sp.Anabaenasp.+Stigo) وScenedesmusquadricauda وMicrocystis sp. لمقاومة مرض التعفن الجاف على درنات البطاطا . و استعمل كل من فطر المقاومة Trichodermaharzianumوالبكتريا Bacillus subtilisلمقاومة المرض احيائيا .
تشير النتائج أن مستخلص الهكسان للطحلبOscillatoriairriguaوبتركيز3 مل /10 مل وسط كان الأكفأ في خفض أعداد الوحدات الحية للفطرF.solani اذ بلغت 9x104(وحدة تكوين مستعمرة/مل). و بلغ معدل قطر منطقة التثبيط للفطر 26 ملم بينما بلغ معدل قطر منطقة التثبيط للفطرF.solani باستعمال مستخلص الماء الحار لنفس الطحلب 18ملم . و أشارت تجربة الخزن أن اقل نسبة مئوية لإصابة الدرنات بالتعفن الجاف فكانت في الدرنات غير المجرحة عند استعمال مستخلص الهكسان للطحالب mixed (sp.Anabaenasp.+Stigo) و Microcystissp. أما أعلى نسبة للتعفن في درنات البطاطا كانت في معاملة المقارنة مع تجريح درنات البطاطا ووجود الفطرF.solani والتي تساوي 86%.
Downloads
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Kufa Journal for Agricultural Sciences is licensed under the Creative Commons Attribution 4.0 International License, which allows users to copy, to create extracts, abstracts and new works from the Article, to alter and revise the Article, and to make commercial use of the Article (including reuse and/or resale of the Article by commercial entities), provided the user gives appropriate credit (with a link to the formal publication through the relevant DOI), provides a link to the license, indicates if changes were made and the licensor is not represented as endorsing the use made of the work. The authors hold the copyright for their published work on KJAS website, while KJAS responsible for appreciate citation for their work, which is released under CC-BY-4.0 enabling the unrestricted use, distribution, and reproduction of an article in any medium, provided that the original work is properly cited.