تأثير التسميد الحيوي والعضوي في نمو شتلات السندي Citrus grandis L. المطعمة على اصول مختلفة
Abstract
اجريت الدراسة في الظلة القماشية في مشتل انتاج الحمضيات المصدقة العائد الى وزارة الزراعة / المديرية العامة للبستنة والغابات في محافظة كربلاء المقدسة ، قضاء الهندية للمدة من 1/3/2016 ولغاية 1/12/2016 على شتلات السندي بعمر 6 اشهر تقريباً المطعمة على اصلين من الحمضيات هي الفولكاماريانا والنارنج لدراسة تأثير الاصول وتوليفات من السماد العضوي (مخلفات قش الرز) والتسميد الحيوي بأجناس بكتيرية مختلفة هي Bacillus subtilis،Azotobacterchroococcum،brasilenseAzospirillum، وتداخلاتهما في بعض صفات النمو الخضري ، طبقت التجربة وفق تصميم القطاعات العشوائية الكاملة Randomized Completely Block Design (R.C.B.D) كتجربة عاملية بعاملين .اذ تضمنت التجربة (32) معاملة بثلاث مكرارات وكل وحدة تجريبية احتوت على ثلاث شتلات وقورنت المتوسطات باستعمال اختبار اقل فرق معنوي Least Significant Difference (L.S.D) عند مستوى احتمال (0.05).
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Kufa Journal for Agricultural Sciences is licensed under the Creative Commons Attribution 4.0 International License, which allows users to copy, to create extracts, abstracts and new works from the Article, to alter and revise the Article, and to make commercial use of the Article (including reuse and/or resale of the Article by commercial entities), provided the user gives appropriate credit (with a link to the formal publication through the relevant DOI), provides a link to the license, indicates if changes were made and the licensor is not represented as endorsing the use made of the work. The authors hold the copyright for their published work on KJAS website, while KJAS responsible for appreciate citation for their work, which is released under CC-BY-4.0 enabling the unrestricted use, distribution, and reproduction of an article in any medium, provided that the original work is properly cited.