فعالية بعض المستخلصات الكحولية والماء المغلي والبارد لنباتي القرفة Cinnamomum zeylanicum L. والمينا الشجيري Lantana camera L. في مقاومة حشرة من الباقلاء الأسود Aphis fabae (Homoptera: Aphididae)
Abstract
اجريت الدراسة في مختبر المقاومة الاحيائية للكلية التقنية المسيب لعام 2015 حيث أظهرت نتائج دراسة تأثير مستخلصات الماء المغلي والماء البارد والكحولي لنباتي القرفة Cinnamomum zeylanicum والمينا الشجيري Lantana camera على الطور الحوري الاول والثاني والثالث والرابع والبالغات لحشرة مَنْ الباقلاء الاسود Aphis fabae أظهرت وجود فروقات معنوية حيث تفوقت معاملة مستخلص الكحول الاثيلي لنبات المينا الشجيري بتركيز 1.5 % على جميع المعاملات حيث بلغت نسبة الهلاك للطور الحوري الرابع 40.0 % بعد مرور 24 ساعة في حين بلغت 33.3 % عند معاملة الطور الحوري الرابع للحشرة بالمستخلص الكحولي لنبات القرفة بالتركيز 1.5 % بينما تفوقت معاملة البالغات بالتركيز 1.5 % لمستخلص الكحول الاثيلي لنبات المينا الشجيري على باقي المعاملات حيث بلغت نسبة الهلاك 33.3 % بعد مرور 24 ساعة في حين بلغت 30.0 % عند التركيز نفسه عند معاملة البالغات بمستخلص الكحول الاثيلي لنبات القرفة . اما معاملة المقارنة للحوريات والبالغات فقد بلغت لجميع المعاملات 3.3 و 3.3 % بعد مرور 24 ساعة على الترتيب.
Downloads
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Kufa Journal for Agricultural Sciences is licensed under the Creative Commons Attribution 4.0 International License, which allows users to copy, to create extracts, abstracts and new works from the Article, to alter and revise the Article, and to make commercial use of the Article (including reuse and/or resale of the Article by commercial entities), provided the user gives appropriate credit (with a link to the formal publication through the relevant DOI), provides a link to the license, indicates if changes were made and the licensor is not represented as endorsing the use made of the work. The authors hold the copyright for their published work on KJAS website, while KJAS responsible for appreciate citation for their work, which is released under CC-BY-4.0 enabling the unrestricted use, distribution, and reproduction of an article in any medium, provided that the original work is properly cited.