تأثير السماد العضوي المتخمر في نمو وأزهار صنفين من القرنفل
Abstract
نفذت التجربة في الظلة الخشبية –العائدة لقسم البستنة وهندسة الحدائق كلية الزراعة –جامعة الكوفة خلال الموسمين الزراعين 2013-2014 و2014-2015 لبيان تاثير السماد العضوي المتخمر في نمو وازهار صنفين من القرنفل تم زراعة البذور بتاريخ 15/9/2013 و 2014 للموسم الأول والثاني على الترتيب في دايات لصنفين (الاحمرGIGANTE ROJO والاصفر (GIGANTE AMARILLIOالمنتجه من قبل شركة Fito-Semillasالأسبانية وتم تفريد النباتات بعد ظهور زوجين من الأوراق الحقيقة وتضمنت التجربة ثلاثة عوامل هي صنفين من القرنفل الأحمر والأصفرونوعين من السماد العضوي المتخمر هي سماد مخلفات الرز وسماد مخلفات الحنطة والعامل الثالث هو مستويات السماد العضوي (0 و5% و10% و15%) لكلا النوعين من السماد العضوينفذت التجربة كتجربة عاملية 4×2×2 بتصميم القطاعات العشوائية الكاملة (R.C.B.D)Randomized Complete Block Design وبثلاثة مكررات وكل مكرر يحتوي على 16 وحدة تجريبية وبخمسة أصص لكل منها وقورنت المتوسطات حسب أقل فرق معنوي L.S.D عند مستوى أحتمال 5%.
Downloads
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Kufa Journal for Agricultural Sciences is licensed under the Creative Commons Attribution 4.0 International License, which allows users to copy, to create extracts, abstracts and new works from the Article, to alter and revise the Article, and to make commercial use of the Article (including reuse and/or resale of the Article by commercial entities), provided the user gives appropriate credit (with a link to the formal publication through the relevant DOI), provides a link to the license, indicates if changes were made and the licensor is not represented as endorsing the use made of the work. The authors hold the copyright for their published work on KJAS website, while KJAS responsible for appreciate citation for their work, which is released under CC-BY-4.0 enabling the unrestricted use, distribution, and reproduction of an article in any medium, provided that the original work is properly cited.