تأثير رش المحلول المغذي والـsalicylic acid في صفات النمو الخضري لصنف العنب
Abstract
اجري البحث في احد البساتين الخاصة في منطقة الـ عيسى / قضاء الكوفة ـ محافظة النجف الأشرف للموسمين 2010 و 2011 لدراسة تأثير رش المحلول المغذي بتراكيز (4 , 3 , 2 , 0) مل/لتر والـ salicylic acid بتراكيز (100 , 75 , 50 , 0) ملغم/لتر (رشة واحدة) بتاريخ 15 / 5 / 2010 و2011 ، في صفات النمو الخضري لكروم صنف العنب حلواني المرباة على قمريات سلكية محلية الصنع . أظهرت النتائج ان المساحة الورقية للكرمة والعنقود والكلوروفيل الكلي والنسبة المئوية للكاربوهيدرات الكلية والنتروجين الكلي و نسبة C/N في القصبات قد تأثرت معنوياً باضافة المحلول المغذي او الـ salicylic acid والتي ازدادت بزيادة مستويات المحلول المغذي والحامض . اما التداخل بين هذين العاملين فإنه عمل على زيادة معنوية في المساحة الورقية للكرمة والمحتوى الكلي للكلوروفيل في الاوراق والنسبة المئوية للكاربوهيدرات الكلية والنتروجين الكلي و نسبة C/N في القصبات إذ تفوقت الكروم المعاملة بالتركيز الاعلى لكل منهما بحصولها على أكبر المعدلات .
Downloads
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Kufa Journal for Agricultural Sciences is licensed under the Creative Commons Attribution 4.0 International License, which allows users to copy, to create extracts, abstracts and new works from the Article, to alter and revise the Article, and to make commercial use of the Article (including reuse and/or resale of the Article by commercial entities), provided the user gives appropriate credit (with a link to the formal publication through the relevant DOI), provides a link to the license, indicates if changes were made and the licensor is not represented as endorsing the use made of the work. The authors hold the copyright for their published work on KJAS website, while KJAS responsible for appreciate citation for their work, which is released under CC-BY-4.0 enabling the unrestricted use, distribution, and reproduction of an article in any medium, provided that the original work is properly cited.