Isolation and Quantitative determination of proteins from fish scales of Cyprinus carpio L. and Liza albue In saltwater and freshwater.

Authors

  • Jinan Mohammed AL-Zahid
  • Intisar Razaaq Sharba

Abstract

أجريت هذه الدراسة في مختبرات كلية العلوم – جامعة الكوفة عامThis study was conducted in the laboratories of the Faculty of Science - University of Kufa in) 20102014-  —20112015) وشملت استخلاص وعزل البروتينات الأساسية في قشور اسماك الكاربIncluded extraction and isolation of deferent type of  proteins from the scales of fish carps CyprinuscarpioCyprinus carpio and والخشنيششششKhushani lizaalbueliza albue في البيئتين العذبة والمالحةهin salt and freshwater environments aواستخدمت في التجربة القشورaand used in the experiment peels الظهرية المنشأ .ddorsal origin. جرى استخلاص مستمر لقشور الأسماك باستخدام المحلول المنظم Continuously drawn to peel the fish using a systematic solution) . 50 m M Tris-HCl, pH 7.5 )50 m M Tris-HCl, pH 7.5)) تركيزConcentration  of  11مولا ر ي .M of تم عزل المركبات الغير بروتينيه المرافقة للبروتينات باستخدام النبذ المركزي ثم ترسيب البروتينات من المحلول المنظم باستخدام تراكيز مختلفة من كبريتات الامونيوم non-protein compounds associated proteins was isolated using central ostracism and deposition of proteins from the organizer of the solution using different concentrations of ammonium sulfate(NH4)2SO4(NH4) 2SO4).  

أظهرت النتائج وجود مركبات بروتينيه مختلفة تم ترسيبها من قشور نوعي الأسماك المدروسة من خلال استخدام تراكيز مختلفة من كبريتات الامونيوم وتحقيق نسب إشباع مختلفة و عزل المركبات البروتينية المترسبة بفعل الكبريتات وجرى تصنيفها طبقا للنسبة المؤيه للإشباع وجرى تقدير كميتها باستخدام جهاز المطياف الضوئيThe results show the  presence of different protein compounds was deposited from the scale of qualitative studied fish through the use of different saturation   concentrations of ammonium sulfate and achieve different and isolate the protein compounds residual saturation ratios by sulfates were classified according to the proportion saturation of Almaah gratification was quantification using a spectrophotometer deviceUV- SpectrophotometerUV- Spectrophotometerوعلى طول موجي قدرهش at wavelength of 250250 nm نانوميتر .ىة. وتبين من خلال النتائج اختلاف كمية البروتينات وأنواعها باختلاف الأنواع المدروسة واختلاف بيئة النمو .The results show through the different types and amount of proteins in different species and studied the different growth environment. 

Isolation andQuantitative determination of proteins from fish scales ofCyprinuscarpioL.

Downloads

Download data is not yet available.

Downloads

Published

2016-12-04

How to Cite

Mohammed AL-Zahid, J., & Razaaq Sharba, I. (2016). Isolation and Quantitative determination of proteins from fish scales of Cyprinus carpio L. and Liza albue In saltwater and freshwater. Al-Kufa University Journal for Biology, 8(3). Retrieved from https://journal.uokufa.edu.iq/index.php/ajb/article/view/9299