دراسة التأثيرات الفسيولوجية والكيموحيوية لراشح بكتريا Staphylococcus aureus داخل جسم الكائن الحي .
Abstract
أظهرت نتائج دراستنا أن بكتريا Staphylococcus aureus أحتلت نسبة (51.73%) من بين البكتريا المعزولة من المقبلات الملوثة ‘وعند أختبار تأثير النواتج الأيضية لهذه البكتريا على المعايير الفسيولوجية والكيموحيوية لدم الفئران البيض أظهرت النتائج أن لنواتج هذه البكتريا تأثيرات معنوية (P≤ 0.05 ) على المعايير أعلاه أذ تسببت في خفض معدل كمية الهيموغلوبلين الى (7 غم /100 مل )ورفع مستوى كل من أنزيمي GOT وGPT الى ( 50.1 و55.1)وحدة دولية /لتر على التوالي كما تسببت هذه النواتج في رفع معدل مستوى الكلوكوز عن الحد الطبيعي أذ بلغ (134.7 ملغم /ديسيلتر).
Downloads
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2013 نجلاء عبدالله داود
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.
which allows users to copy, create extracts, abstracts, and new works from the Article, alter and revise the Article, and make commercial use of the Article (including reuse and/or resale of the Article by commercial entities), provided the user gives appropriate credit (with a link to the formal publication through the relevant DOI), provides a link to the license, indicates if changes were made and the licensor is not represented as endorsing the use made of the work.