Spatial Analysis of the Production and Productivity of Wheat and Barley Crops in Iraq for between 1980 and 2018

Authors

  • Prof. Dr. Abdul-Kadhem Ali Jaber Al-Helou University of Kufa / College of Arts
  • Researcher Mohamed Mahmoud Mohamed University of Kufa / College of Arts

DOI:

https://doi.org/10.36322/jksc.v1i65.9725

Keywords:

Spatial Analysis, Gluten, Production, Productivity, Wheat and Barley Crops

Abstract

The study attempts to shed light on wheat and barley crops in terms of  the nutritional content of these two crops, and to study and analyze the geographical distribution of agricultural production for wheat and barley crops in terms of the cultivated area and the quantity of production in Iraq. This study includes three sections in addition to the  conclusions. The first section provides the theoretical framework of the study, and it comprises the general outline of the research. The second section discusses the economic importance of wheat and barley crops, and the third one has tackled the geographical distribution of wheat and barley crops in Iraq. The current study has  reached a set of conclusions, including, Najaf Governorate has recorded the highest productivity rate for wheat and barley crops in Iraq, while Nineveh Governorate came in the last place.

Downloads

Download data is not yet available.

References

- جمهورية العراق، وزارة التخطيط، المجموعة الإحصائية السنوية 2017، الجهاز المركزي للإحصاء، ص1.

- عبد الله محمد المجاهد، أسس زراعة وإنتاج المحاصيل الحقلية في الأراضي اليمنية، مصدر سابق، ص207.

- خالد علي عطيه الكربوني، المتطلبات المناخية الحرارية لمحاصيل الحبوب ومدى ملائمتها في العراق، مصدر سابق، ص332.

- خلود مساعد ايدام ألغزي، المناخ وعلاقة بزراعة محاصيل القمح والشعير والرز في محافظة ذي قار، رسالة ماجستير، كلية الآداب، جامعة ذي قار، ص92.

- محمد خميس الزوكه، الجغرافيا الزراعية، دار المعرفة الجامعية، الإسكندرية، 2000، ص181-182.

 هو مركب بروتيني متكون من خليط من مادتي الغلوتنين والغليادين، وهي تشكل (80 %) من البروتين المحتوى في بذرة القمح. يتواجد بنسب معينة في دقيق القمح.

- مخلف شلال مرعي وإبراهيم محمد حسون القصاب، جغرافية الزراعية، جامعة الموصل، الموصل، 1996، ص151.

- موسى عثمان العوامي، إنتاج محاصيل الحبوب والبقول، مصدر سابق، ص22.

- علي احمد هارون، جغرافية الزراعة، ط1، دار الفكر العربي، القاهرة، 2000، ص133-134.

- عبد الله محمد المجاهد، أسس زراعة وإنتاج المحاصيل الحقلية في الأراضي اليمنية، ط1، عالم الكتاب، القاهرة،1980، ص239.

- عبد الحميد احمد اليونس وزملائه، محاصيل الحبوب، جامعة الموصل، 1987، ص159.

- عباس فاضل السعدي، أصول جغرافية الزراعة، ط1، دار الوضاح للنشر، عمان، 2019، ص159.

- علي احمد هارون، جغرافية الزراعة، ط1، دار الفكر العربي، القاهرة،2000، ص161.

- عباس فاضل السعدي، أصول جغرافية الزراعة، ط1، مكتبة دجلة للطباعة والنشر والتوزيع، بغداد، 2019، ص161.

- عبد الحميد احمد اليونس ومحفوظ عبد القادر محمد وزكي عبد ألياس، محاصيل الحبوب، ط1، جامعة الموصل، الموصل، 1987، ص157.

- موسى عثمان العوامي، إنتاج محاصيل الحبوب والبقول، منشورات جامعة عمر المختار البيضاء، دار الكتب الوطنية، بنغازي، 2005، ص47.

- محمد محمود محمدين، أصول الجغرافيا الزراعية ومجالاتها، ط3، دار الخريجي للنشر والتوزيع، الرياض، 2002، ص422.

- مجيد محسن الأنصاري، إنتاج المحاصيل الحقلية، دار الكتب للطباعة والنشر، جامعة الموصل، الموصل، 1982، ص43.

 الإنتاج أو كمية الإنتاج: يقصد به كمية ما ينتج من محصول معين في مساحة المزروعة ويستخرج بضرب الإنتاجية في المساحة.

 الإنتاجية: هو مقدار غلة المحصول من وحدة مساحية مزروعة معينة. أو معدل إنتاج الدونم عند الحصاد. ينظر: أشواق حسن حميد صالح، أثر المناخ على نمو وإنتاجية المحاصيل الصيفية في محافظة كربلاء، رسالة ماجستير، كلية التربية – ابن رشد، جامعة بغداد، 2009، ص16.

Published

2022-08-06

How to Cite

Al-Helou, A.-K. and Mohamed, M. (2022) “Spatial Analysis of the Production and Productivity of Wheat and Barley Crops in Iraq for between 1980 and 2018”, Journal of Kufa Studies Center, 1(65), pp. 71–88. doi: 10.36322/jksc.v1i65.9725.

Similar Articles

1 2 3 4 5 6 7 8 > >> 

You may also start an advanced similarity search for this article.