Analysis of sales activity and its role in measuring productivity for premium class hotels
DOI:
https://doi.org/10.36325/ghjec.v18i00.15217Keywords:
Total productivity Efficiency, Part of productivity Efficiency, Indicator of productivity EfficiencyAbstract
تحليل نشاط المبيعات ودورها في قياس الإنتاجية لفنادق الدرجة الممتازة
أ.عبد الأمير عبد الله كاظم زوين
أ.م.د كرار عبد الالــه الخالدي
م.د محـمد صـالح مهـدي الاسدي
كلية الادارة والاقتصاد - قسم السياحة
المستخلص:-
يهدف البحث الى معرفه دور قياس الكفاءة الإنتاجية في نشاط مبيعات الأطعمة و المشروبات لفنادق الدرجة الممتازة , وتمت معالجه مؤشرات القياس في توضيح عناصر التباين ي النشاط, اذ بينت الجداول و المعادلات و مؤشرات النسب المئوية للمقارنة بين نشاط المبيعات للسنوات (2018-2017)فقد اتخاذ شهر كانون الثاني لكلا السنتين معيار للتحليل وتم اعتماد البيانات في السجلات المحاسبية للفندق عينه البحث (فندق المنصور ميليا /بغداد).وتوصل البحث الى مجموعه من الاستنتاجات التي توضح نقاط الضعف من خلا نتائج المعادلات ومسببات انخفاض وارتفاع حجم النشاط. كذلك تم صياغة مجموعه من التوصيات للإفادة و المعالجة .
الكلمات المفتاحية:-
الكفاءة الإنتاجية الكلية , الكفاءة الانتاجية الجزئية, مؤشر الكفاءة الإنتاجية ,تغير الكفاءة الإنتاجية, الكفاءة الانتاجية للعاملين نشاط المبيعات ,قسم الأطعمة و المشروبات .
Abstract:-
The aim of the research was to identify the role of measuring the production efficiency in the activity of food and beverage sales for the hotels of the excellent class. The measurement indicators were used in clarifying the components of the activity variance. The tables and equations and the percentages of the comparison of the sales activity for the years (2018-2017)
The data were taken into account in the accounting records of the research hotel (Al-Mansour Al-Melia Hotel, Baghdad). The research leads to a set of conclusions that illustrate the weaknesses of the results of the equations and the causes of the decrease and the increase in the volume of activity. A series of recommendations were also formulated for the delivery and treatment.
Downloads
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2024 عبد الأمير عبد الله كاظم زوين، كرار عبد الالــه الخالدي، محـمد صـالح مهـدي الاسدي
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.
which allows users to copy and create excerpts and summaries, and thus create new scientific works from the article or modify it and benefit from the scientific material, provided that the user refers to the link to the original article